Dag juf

Dag juf.

Dit is de laatste dag in jouw klas. Mijn laatste dag in het eerste leerjaar.
Tien maanden geleden kwam ik hier binnengeschuifeld. Een beetje onwennig. Nieuwsgierig ook. Wat nerveus. Maar klaar om te starten aan ‘de grote school’. Om nieuwe dingen te leren.

Je hebt me het voorbije jaar veel geleerd, juf. Leren lezen en schrijven. Stapje voor stapje. Letter voor letter. Woordje voor woordje. ’t Was tof, met Hupje erbij.
En kijk waar ik nu sta: ik lees echte boeken. ’s Morgens in mijn bedje, wanneer het nog te vroeg is om op te staan, neem ik mijn boekjes van Geronimo Stilton. Ik heb het lezen onder de knie. En meer nog, ik vind het leuk. Dankjewel daarvoor.

Je leerde me rekenen. Meetkunde. Klok lezen en inhoudsmaten. Het ene ging er bij mij al vlotter in dan het andere. Mijn hoofd maakt de wereld soms ingewikkelder dan dat het moet. Maar toch. Ik heb ze wel door, die dingen. Dankjewel daarvoor.

Je had geduld. Met de bange Noor die soms de kop opstak. Hielp me meer uit m’n schulp kruipen. Beantwoordde dezelfde vraag voor de tiende keer. Gaf me vertrouwen. Dankjewel daarvoor.

Je zorgde ervoor dat ik ook andere kanten van mezelf kon ontdekken. We speelden toneel. Mochten zelf verhalen verzinnen. Of knutselden wat in mekaar. Je moedigde me aan. Dankjewel daarvoor.

Je was er wanneer er –  voor de zoveelste keer – een ruzie was, in de klas of tussen de vriendinnetjes. Wanneer ik huilde. Wanneer ik twijfelde. Of viel. Letterlijk of figuurlijk.
Je luisterde naar mijn verhalen. ’s Maandags in de kring. Of tussendoor. Dankjewel daarvoor.

Je maakte verschil, juf.
En mocht je daar, om welke reden dan ook, ooit aan twijfelen, neem dan mijn briefje erbij. En lees het nog eens.
En weet je, net als mijn mama bij haar juf, zal ik binnen 30 jaar nog steeds weten wie je bent. En wat je deed. Voor mij. Voor alle kindjes.
Dankjewel daarvoor.

Dikke knuffel

Noortje

 

 

(Ook voor mevrouw Mertens, mijn eigen juf in het eerste leerjaar…32 jaar geleden. Dankjewel. Jij maakte verschil…)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s