Pasen

Ik pleegde vandaag parentale suïcide. Harakiri, eigenlijk. Stak een mes in m’n buik en door m’n hart. Voor je de politie belt: er kwam geen bloed aan te pas en mijn hart klopt nog steeds. Al stond het toch even stil vanmorgen, rond een uur of zes.

We hebben onze zesjarige BEWUST verteld dat de paashaas niet bestond. Dat het een fopje was, dat grote konijn. Bewust, he. Niet versproken. Niet toevallig betrapt tijdens het eierleggen. Nee. Slik. Nee. Be. Wust.

Ze was gewoonweg té bang. Had ergens in haar hoofdje gestoken dat de paashaas een soort monster was. Dino-size. Met grote, scherpe tanden. Geen schattig pluchen beest.

Toen ik vorig jaar uit het raam keek, haar riep en vertelde dat ik de paashaas net zag voorbijhuppelen, huilde ze. Zo bang was ze. Logisch, natuurlijk, als de paashaas in jouw hoofd zo’n drie-vier meter hoog is.

Ze had die nacht niet geslapen. Vorig jaar. Mijn schuld. En ook dit jaar was Stille Zaterdagnacht allesbehalve stil. ’s Ochtends vroeg een bang stemmetje: ‘Wanneer gaan we naar beneden?’. Grote ogen naast ons bed. Wringende handjes. Een droge mond. Ik hoorde het aan haar gebabbel.

We keken elkaar aan, haar papa en ik. En terug naar haar. Ze voelde dat er iets was. Vroeg het ook.

En we vertelden het. Dat mama de paashaas was. Dat wij de eitjes kochten en verstopten. Ik toonde haar de doos. Met een klein hartje. Een droge mond. Ze luisterde. Keek opgelucht. Geen dino meer in haar hoofd. Alleen nog plaats voor kleine chocolade konijnen. In haar mond.

Ze pakte mijn hand. En haar mandje. We liepen samen de trap af. Het werd al licht. En makkelijker om de zorgvuldig verstopte eitjes te vinden.

Ik hoop dat we ze allemaal hebben. De paashaas durft al eens vergeten waar hij ze nu ook weer legde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s