Dat moet beter kunnen, Maggie!

Of er iemand borstvoeding gaf?
De vraag kwam van de vroedvrouw die de sessie babymassage begeleidde.
Rond de tafel zaten vijf mama’s en papa’s. Papa’s, ja, toch wel. Die zie je weinig op zo’n sessies. Niet omdat ze daar niet willen zijn, maar omdat ze niet kunnen. Ze werken dan al opnieuw. Al weken, want stapten uit de babybubbel na tien dagen. Omdat ze moesten. Vaderschapsverlof stelt niks voor.

Er was er nog maar een mama die haar baby borstvoeding gaf. De rest gaf flesjes. Een paar omdat ze het zo beslisten, al van bij het begin. De rest omdat ze niet anders konden. Ze moesten immers ook al opnieuw aan het werk. Na drie maanden werden ze verplicht het kroelen, knuffelen en hechten overdag stop te zetten en hun kindje over te dragen aan de (waarschijnlijk goede) zorgen van de crèche of onthaalmoeder. En ze waren zich al aan het voorbereiden, want binnen een paar weken was het zover. Dus moesten de echte borstvoedingsmomenten afgebouwd worden en vervangen door kolven/poedertjes en dus flesjes.

’t Is zo snel. Mijn kleintje is nu zes weken. En begint voorzichtig te lachen. Soms laat ze zelfs een kort schaterlachje horen. Haar oogjes vinden de mijne. Haar handje mijn vingers. Ze wordt rustig van mijn stem en van mijn geur.

Ik ben blijven werken tot een week voor de bevalling, zodat we het maximum van de tijd samen konden doorbrengen. Om elkaar te leren kennen. Om te bekomen, ook. Want zo’n bevalling, ’t is geen walk in the park. En die slapeloze nachten die eraan vooraf gingen, en erop volgden, evenmin. We hebben allebei tijd nodig. Samen.

Maar binnen zeven weken is het ook zover. Dan zal ook ik opnieuw moeten beginnen werken. Ik wil geen onproductief lid zijn van de samenleving, Maggie, en al helemaal geen profiteur. Ik doe mijn job graag. Té lang thuisblijven zou voor mij ook geen optie zijn. Ik zou de contacten, de uitdaging en de afwisseling missen… Maar toch.
’t Is zó existentieel, zó fundamenteel, dat bevallen en die eerste weken/maanden (opnieuw) mama zijn, dat die paar weken moederschapsrust echt te kort zijn.

Ik las de open brief van de Vrouwenraad en de Gezinsbond, die ook verscheen in De Standaard . Ik las vorig jaar al dit artikel in Knack…. .

Het kàn anders. In de Scandinavische wereld – ja, daar weer, ja – gaat het soms over een jaar moederschapsrust mét behoud van loon. Check het maar. De Gezinsbond verzamelde alles in een interessant document. Mag ik je vooral wijzen op puntje 2.2 (op pagina 3)? “onze kennis over de noden van zeer jonge kinderen is verbeterd. Meer en meer onderzoektoont aan dat het eerste levensjaar, en zelfs de zwangerschapsperiode, cruciaal zijn voor de ontwikkeling van kinderen.“. Niet mijn woorden, niet het emotionele pleidooi van een verse mama, maar afkomstig van Unicef.

Is het niet eens tijd om van die quick wins af te stappen en te kijken naar de benefits op langere termijn? Niet: moeders snel weer ‘in productie’ brengen, maar de natuurlijke hechtingsprocessen en noden van mama’s en baby’s te respecteren?

Er kan toch niks goeds zijn aan een systeem waarbij een mama – die nog moet wennen aan haar nieuw rol, haar nieuwe lichaam, haar nieuwe verantwoordelijkheid – haar kleine baby voor dag en dauw moet afzetten bij iemand anders? Die haar baby moet wekken omdat ze, voor ze naar het werk vertrekt, toch nog even eerst zélf borstvoeding wil geven?

’t Is te kort, Maggie. Voor ons allebei.
We hebben nog wat meer tijd nodig. Dat snap je zeker…als moeders onder mekaar.

’t Is hoog tijd voor verandering.

Graag gelezen en zin in meer?
Klik op de drie streepjes op de startpagina. Mijn wereld gaat voor je open!

Een gedachte over “Dat moet beter kunnen, Maggie!

  1. Helemaal mee eens. Al heeft het mij ook tijd gekost om dat te durven toegeven. En me niet een ‘afvallig’ lid van de maatschappij te voelen om te durven kiezen voor meer tijd met mijn baby, met mijn kinderen. En weet je de dag dat ik daar vol zelfvertrouwen voor opkwam, werd ik er nog voor beloond ook, door mijn werkgever nota bene 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s