Waarom? Daarom? Over ondergoed, rampetampen en chocomousse

Ik zou spaghetti kunnen eten als ontbijt. Met bolognaisesaus. Of pizza. Koud.
Dat heb ik al eens geprobeerd. Koude pizza ’s morgens. Enfin. Koud is veel gezegd in een subtropisch klimaat. Hij was lauw. Heb geluk gehad. Of mijn vakantie was beperkt gebleven tot bed en badkamer.

Waarom doen we de dingen die we doen? Mijn filosofisch getrainde hersenen vragen het zich vaker af. Zoveel zaken doen we zonder er bij na te denken. Zonder er over na te denken. Omdat we ze zo gewoon zijn. Omdat we het altijd zo gedaan hebben. Omdat we het zo leerden. Daarom.
Ik stel het graag in vraag. Allemaal.
Daarom.

En ja, verklaringen vinden, is makkelijk. In sociologie, psychologie of biologie. In de politiek, de economie. Natuurlijk zijn dingen cultureel bepaald. I know. Heb het in een niet-zo-ver verleden gedoceerd. Dus, nee, dat pad laat ik links liggen. ’t Is te simpel.

Wat is het nut van ondergoed wanneer we toiletpapier gebruiken, vochtige doekjes en onszelf en onze kleren elke dag wassen? Wie bepaalt dat mannen hier geen rokken mogen dragen? Dat lichaamshaar ok is, zelfs sexy, bij diezelfde mannen en dat één okselhaar bij vrouwen absoluut not done is.

Wat maakt vrouwenborsten en -tepels onkuis? Waardoor er gêne ontstaat bij een weggeschoven bikinistukje. Seks en voortplanting taboe. For fuck’s sake. Hoe zouden we er allemaal geweest zijn als onze ouders niet regelmatig gerampetampt hadden. We wéten het. Zot. Natuurlijk weten we het. Maar er mag niet over gepraat worden.
Pas op. Ik snap het. In onze samenleving is het nu zo. En we geven het door. Want, stel je maar eens voor. Dat jouw kind net dat kind is dat het ok vindt om z’n piemel te pas en te onpas te laten zien. Awkward. Maar toch alleen maar omdat wij dat ervan màken.

We zijn een diersoort die een andere diersoort in huis neemt. Erover heerst. Honden, vissen, hamsters en schildpadden. Geen katten. Daarbij is het omgekeerd. Zij heersen over ons. Als je kattenlovers mag geloven, toch.
Geen dieren zoals kippen, koeien, eenden of ganzen. Die ons iets opleveren. Voedsel bijvoorbeeld. Nee. We houden ze op onze schoot. Soms in een tas. Of een wandelwagentje. Zetten hen in een bal en laten hen rondrennen in de woonkamer.
En we zien ze graag. Dat is natuurlijk de reden. Maar serious, we houden een mededier gevangen in ons huis.

Spontaan gegroeide natuur moet plaats maken voor ons netjes gezaaid grasperkje. We sleuren een gezonde boom binnen in ons huis. In putteke winter.
Verzamelen rommel in een keukenla. Geef het maar toe. Iedereen doet dat. Ik heb er zo twee in m’n keuken.

En wie besliste eigenlijk dat er een volgorde is tijdens het eten? Dat er eerst soep of een voorgerecht komt. Dat zoet aan het einde moet. Waarom draaien we dat niet gewoon om. Ik start morgen met de chocomousse. En ik zal ervan genieten. Nadien soep. Of misschien niet. En wat is dat idee van drie keer per dag eten? Kunnen we niet een hele dag schnabbelen? Komaan.

Afspraken. Dingen die we doen omdat we ze doen. En altijd gedaan hebben.
Moeten we niet eens wat zaken in vraag stellen? En meer, er een antwoord op proberen te geven.

Aanvullingen? Laat je vooral gaan! 🙂

 

Graag gelezen en zin in meer?
Klik op de drie streepjes op de startpagina. Mijn wereld gaat voor je open!

3 gedachtes over “Waarom? Daarom? Over ondergoed, rampetampen en chocomousse

  1. Knap verwoord! Helemaal mee eens… er is weinig ruimte voor de eigen keuze in hoe je zaken aanpakt of wat je zelf ok mag vinden want er is veel voorgeschreven door de cultuur of door familiegeneraties die bepaalde gewoontes hebben ontwikkelt die je niet snel kan doorbreken…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s