Codex huishoudicus. Deel 2: Over de wetmatigheden des speelgoeds

Deze codex is verplicht leesmateriaal, in het bijzonder op donkere avonden voor het Sinterklaas-, Kerst-, Nieuwjaars- of Paasfeest. Ook in de periode voor verjaardagen, lentefeesten en communies wordt deze oplijsting van wetmatigheden als bijzonder nuttig aangeraden.

 

Eerste wet van het speelgoed:

Deze eerste wet is tevens de wet met de grootste en sterkste inwerkende kracht.

Kleine onderdelen van een spel zullen steeds de schattigste, kleurrijkste en/of meest sparkelende zijn. Zij zullen dan ook telkenmale verdwijnen in de gretige handjes van sprokkelende, glitter-liefhebbende kinderen en terechtkomen in een doosje/zakje/tasje/… elders in huis. Dit zal ertoe leiden dat een spel niet langer (met de originele onderdelen) zal kunnen worden gespeeld. Oplossing is de kleinste onderdelen vervangen door andere, minder aanlokkelijke stukken zoals Legoblokjes, reepjes of propjes papier, knopen, … . Hierdoor zal het spel echter zijn aantrekkelijkheid verliezen, in het bijzonder voor kleuters.

Aanvulling: Het meest recente onderzoek wijst uit dat het verdwijnen van deze onderdelen meestal reeds plaats vindt net na de eerste week na het ontvangen of aankopen van het spel én dat deze gebeurtenis in het merendeel van de gevallen onopgemerkt blijft door de ouder, minstens tot aan het eerstvolgende spelmoment. Hoe dat komt, wordt op dit ogenblik nog volop onderzocht.


Tweede wet van het speelgoed (samengestelde wet):

a/ Langdurig en veelvuldig onderzoek leerde wetenschappers dat speelgoed altijd met de scherpste kant naar boven komt te liggen, zeker wanneer het op de grond is gevallen.

b/ De kleinste speelgoedonderdelen kunnen zichzelf haast onzichtbaar maken voor het gewone (volwassen) oog. Ze bezitten de kracht om het uitzicht van vloeren en tapijten aan te nemen en zich als dusdanig, op de wijze van een kameleon, te onttrekken aan het blote oog.

c/ Kleine speelgoedonderdelen bezitten een enorme, haast mag(net)ische, kracht die ervoor zorgt dat volwassen voeten zich tot hen aangetrokken voelen en de drang vertonen om erop te stappen.

Deze samengestelde wet zal er altijd voor zorgen dat er Legoblokjes, Barbieschoentjes en metalen Monopoly-pionnetjes zullen achterblijven op de grond, en dat de ouder zich onweerstaanbaar geneigd zal voelen erop te trappen. Blote voeten blijken hiervoor het sterkst vatbaar.

Extra:
De pijn die voortvloeit uit het stappen op een Legoblokje is uitvoerig bestudeerd en blijkt, qua impact, gelijk te zijn aan de pijn van het trekken van een tand zonder verdoving. Op de VAS-/pijnschaal plaatsen onderzoekers deze pijn op een 8: ‘belemmering van dagelijkse activiteiten’. Meer info over deze VAS-/pijnschaal o.a. op http://www.pijnstilling.be/nl/pijn.htm#pijnschaal (toegang op 22 november 2016).

Derde wet van het speelgoed:

Speelgoed van andere kinderen (zoals daar zijn: buren, neven/nichtjes, vriendjes/vriendinnetjes e.a.), is altijd aantrekkelijker dan het eigen speelmateriaal van het kind. Niet zelden leidt blootstelling aan dit ‘andere speelgoed’ ertoe dat er dikke tranen vloeien. In ernstigere gevallen zal het kind hardnekkig zeurgedrag vertonen tot het uiteindelijk ook een eigen exemplaar van dat ‘andere speelgoed’ krijgt.

 

Vierde wet van het speelgoed:

Speelgoed waar het kind te groot voor werd, (en dat daarom op zolder of in de kelder werd geplaatst) zal – wanneer het wordt opgemerkt door het kind – net dàt speelgoed zijn waarmee hij/zij zal willen spelen. Het zal dan opnieuw van de zolder/uit de kelder worden meegenomen en gedurende enkele uren de volle aandacht van het kind opeisen.

 

Vijfde wet van het speelgoed:

Speelgoed bezit een feromoon dat kinderen aantrekt. Deze lokstof wordt verwerkt in àlle speelgoedstukken en heeft een werking van ongeveer 21 dagen*. Tijdens de eerste drie weken zal een kind zich ongelooflijk aangetrokken voelen tot het nieuwe spel, de pop of plasticine (e.d.). Vanaf week vier beginnen de lokstofmoleculen af te breken, meestal aan hoge snelheid. Dit wordt duidelijk doordat het kind opvallend minder speelt met het, intussen niet meer zo nieuwe, speelgoed**.

*Het dient gezegd dat er uitzonderingen zijn. Sommige vormen van speelmateriaal blijven zelf lokstoffen aanmaken, waardoor het kind zich aangetrokken zal blijven voelen. Denk in dit geval aan knuffels, stiften en kleurpotloden of bepaalde vormen van buitenspeelgoed.

** Er is nog geen afdoende toetsing gebeurd, maar er lijkt een kans te zijn dat de speelgoedferomonen zichzelf kunnen herstellen wanneer het spel, de popjes, de plasticine e.a. even worden afgeschermd van het kind en op zolder/in de kelder bewaard worden. Na enkele weken – tot jaren – kunnen zij opnieuw dezelfde aantrekkingskracht krijgen als dewelke zij hadden op het moment van aankoop of ontvangst.
Om deze hypothese te bewijzen, zal nog meer onderzoek worden gevoerd. Bij nieuwe inzichten wordt deze codex uiteraard herzien en aangevuld.

 

Zesde wet van het speelgoed:

Speelgoed dat

  • goedkoop is (vooral qua uitzicht);
  • batterijen nodig heeft om te functioneren;
  • veel lawaai maakt;
  • een erg korte levensduur heeft en/of
  • niet geschikt bevonden wordt door ouders,

bezit de onweerstaanbare charme om kinderen te bekoren.
Vooral erg kleine kinderen blijken hierdoor getroffen te worden, maar er zijn ook gevallen bekend van oudere slachtoffers.
Te vermijden plekken in dit geval zijn de kermis, grootouders, kinderloze familieleden of vrienden e.d. .
In het geval van blootstelling kan de ouder proberen het stuk te verstoppen, de batterijen te verwijderen (stiekem!) of de luidsprekertjes ervan af te plakken met tape.

 

 

Deze wetmatigheden werden opgesteld op basis van veelvuldig herhaald (voornamelijk West-Europees) onderzoek bij een representatieve steekproef (gezinnen). Een strenge  kwaliteitscontrole op de juistheid ervan en het feit dat deze codex van wetmatigheden neergeschreven werd door een ervaringsdeskudige, zorgen ervoor dat de inhoud ervan correct zou moeten zijn.
Mocht u toch fouten in de wetmatigheden ontdekken, vragen heeft bij de werking ervan, of aanvullingen wilt doen, kunt u dat via onderstaand reactieformulier.
(Leest u deze codex op een ander forum, verwijs ik u graag door naar gitaneblog.be)

 

 

Graag gelezen en zin in meer?
Klik op de drie streepjes op de startpagina. Mijn wereld gaat voor je open!

Een gedachte over “Codex huishoudicus. Deel 2: Over de wetmatigheden des speelgoeds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s