Ze is wie ze is…en dat is prima zo!

Ze houdt haar handen een halve meter uit elkaar terwijl ze me betekenisvol aankijkt. ‘Zo groot’, gebaart ze. Aan de andere kant van de tafel, haar puberdochter, gebogen over haar gsm. Lief, blond en knap. Vrolijk. Over haar heeft ze het.
Ze is dik, serieus verdikt. Heeft een dikke poep gekregen.Dat wil ze me zeggen. Zonder al te veel woorden. Achter de rug van het meisje. Ik vind het niet fijn. Dat gebaar. De dochter ook niet. Ze voelde het ook. Zag het vanuit haar ooghoeken.

Zo onzeker. Bang om iets mis te doen. Om het spartelende ding te laten vallen. Alle ogen op hem gericht. Papa. Vanaf nu. De bezoekers in de ziekenhuiskamer lachen, met hem. Om zijn onzekerheid. En ze duwen de baby toch in zijn armen. Om nog meer met hem te lachen. Hij voelt zich niet op zo’n gemak. Wat hulpeloos. Dat ziet iedereen. Maar het is toch zo grappig.

‘Die vriendin strijkt alleen de mouwen en kragen van hemden. Ze denkt dat je dat toch niet ziet met een trui erover.Ik strijk tenminste alles! Zelfs de zakdoeken en keukenhanddoeken!’ Ze vertelt het, luid en duidelijk. Op restaurant. Aan de andere vriendinnen.
Achter de rug. In your face. Boodschap: ik doe het beter.

‘Je wordt te dik!’ ‘Je hebt een dikke buik!’
Tegen mijn kleutertje.
Ik word boos. Grappig bedoeld. Niet leuk. Niet meer.

Iets slechts zeggen over anderen. Iedereen doet het wel eens. Ik ook. Maar over de meest zwakke plek? Een vinger steken in het gat waar het zelfvertrouwen het dunst is. Bewust prikken. Luidop. In gezelschap. Nee. Te ver. Verkeerd.

Is het niet zo dat we zouden moeten proberen het béste uit iemand te halen? Het béste erin te zien? De onzekerheid, de zwakke plekken van anderen niet te versterken of uit te vergroten?
En dan nog in het openbaar. Bij iemand die we graag zien. Dat dan ook nog.

En waarom.
Om ons zelfvertrouwen op te krikken?
Onszelf beter te voelen? Zekerder?

Mijn kleine meid zal genoeg vertrouwen meekrijgen. Ze is wie ze is. Dat is prima.
Zo hoeft ze de zekerheid van anderen niet weg te nemen om er zelf beter van te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s